Sport

huligani sportDaca ne uitam in Dictionarul explicativ al limbii romane pentru sport vom gasii urmatoarea definitie "Complex de exercitii fizice si de jocuri practicate in mod metodic, cu scopul de a dezvolta, de a intari si de a educa vointa, curajul, initiativa si disciplina". Acum o sa va intrebati de ce am bolduit "disciplina"... pai raspunsul e simplu, nu inteleg cum de la sport, cuvant ce contine in definitie disciplina se ajunge la huliganism. De exemplu, te uiti la un meci de fotbal, pe fundalul sonor auzi doar "huuuooo", bineinteles ca acest lucru a devenit ceva obisnuit,nu mai deranjeaza pe nimeni... sa inteleg ca asta inseamna disciplina?!?
De la "huuuooo" pana la incaierari intre spectatori de
sport e doar un simplu pas. Am impresia ca acest fenomen pare scapat de sub control. Oriunde vezi sport vezi si indisciplina. Daca si la competitii intre liceeni a inceput sa se mimeze huliganismul... e de rau! Se pare ca la romani efectul-turma functioneaza de minune.

7 comentarii:

Ciobanu Alin Marcel spunea...

nu te supara, dar tu frecventezi stadionul sau stai la TV si te minunezi de acolo la ce acte de huliganism iti sunt prezentate in mod repetat ?

mergi prin deplasari ? stai la peluza ? ai nimerit vreodata in apropiere de locul in care au aparut incidente violente ? ai fost acolo cu mai mult de 30 de minute inainte de inceputul scandalului (ca sa vezi si ce anume a provocat respectivele incidente) ?

solutii superficiale poti sa gasesti la orice problema. partea complicata este sa gasesti solutia cea buna. bine, pentru asta ar trebuii sa-ti dai si interesul ...

Adrian spunea...

Ma duc si pe stadion... dar, din fericire, echipa care o sustin nu are suporteri vesnic pusi pe scandal...
Sunt de acord... poate sunt provocati... dar nu sunt de acord cu felul lor de a raspunde la provocari.

Ciobanu Alin Marcel spunea...

ok. explica-mi mie cum anume poti sa raspunzi la o serie de bastoane primite pe spinare pentru ca un un tip (d'ala la 2m si 120 kg) din peluza s-a imbatat si face scandal, iar jandarmilor le e frica sa intre dupa el pt ca e intrun grup cu alti tipi la 2m si 120kg ? cum poti sa opresti un jandarm care loveste o fata sau un copil de 13-14 ani ? ii inviti la un ceai in Carturesti si ii rogi sa-si exprime frustrarile care i-au impins catre astfel de gesturi ?

Adrian spunea...

Nu pot sa cred ca un jandarm "bastoneste" o copil sau o femeie pentru ca un grup (cu caracteristicile fizice pe care mi le-ai spus) face scandal.
Poate ca in drumul jandarmilor spre zona cu pricina... suporterii sar in apararea lor "Da' unde va duceti ma?, Ce aveti cu ei?, Lasati oamenii sa se uite la meci" sau incep scandarile de genu` "Asasini... Gabori asasini" ... s-or simtii si ei lezati ... si e nevoie doar de o mica scanteie ca toata peluza sa sara la bataie...

Cine e de vina?

Ciobanu Alin Marcel spunea...

niciodata nu s'a intamplat ca 2000-3000 (la Timisoara, in peluza in care merg eu, sunt, in medie, vreo 5000) de oameni sa sara la bataie la jandarmi. ok ? deci nu e vb de toata peluza. e vb de exceptii. 20-30 de insi reprezinta f putin din cateva mii.
dupa un meci Dinamo - Steaua, meciul cu cele mai violente incidente din istoria Romaniei, jandarmii, dupa ce au scos stelistii din stadion i-au alergat pe b-dul Stefan cel Mare si tot ce prindeau, bateau. in plina strada, bateau pe cine prindeau in fata. nu se uitau ca e copil, batran, femeie... O tipa care, din coincidenta, locuieste in acea zona, ajunsese acasa dupa lucru si jandarmii credeau ca e dintre suporteri. au batut'o de'au lasat'o pe jos. tipa era gravida si a pierdut copilul. nimeni n-a fost pedepsit pentru respectivul incident.

http://www.abuzuri.com/wp/?p=9

http://ciobby.blogspot.com/2008/01/legea-lui-mitica-dezbatuta-la-tvr_26.html
(ma indoiesc ca ai rabdare sa citesti tot textul de aici, dar macar ultimele 4 paragrafe)

invata sa-ti dai cu parerea despre lucruri pe care le cunosti, le intelegi. altfel, te transformi incet-incet in babele care-si dau cu parerea despre tot, dar nu inteleg nimic.

Adrian spunea...

Stiu de incidentele de pe Stefan Cel Mare, eram chiar in zona (exact in Rotiseria aia de pe colt, acum s-a desfiintat) atunci, da, au fost batuti oameni nevinovati.

Acum, recunosc, poate nu sunt eu cel mai in masura sa-mi dau cu parerea despre anumite lucruri (in viata de zi cu zi sunt mai retinut, dar aici pe blog imi permit sa scriu despre orice frustrare)

Am citit articolul, se vede ca esti foarte bine pus bine in tema, poate ar fi trebuit sa-l fi facut mai scurt, ca multi n-au rabdare sa-l citeasca ;) Te vad un om foarte implicat in "problema" si de aceea te intreb: care ar fi solutia ta pentru remedierea "problemei"? ... sau consideri ca se poate rezolva de la sine?

Ciobanu Alin Marcel spunea...

legile de pana acum sunt foarte bune (avand in vedere situatia economica a tarii). daca ii dai unui om o amenda de 500 RON saptamana asta, 300 saptamana urmatoare, peste doua saptamani va sta linistit. eventual, daca e pustan d'ala tinut in brate de parinti care poate sa plateasca amenzile fara prea mari probleme, sa se treaca la sanctiuni penale de la a 4-a/5-a abatere.

faza nasoala e ca legile nu sunt aplicate. se dau amenzi pe care nu le plateste nimeni si se loveste turma (gaze si interventii indreptate impotriva grupului), nu individul vinovat.

ar mai trebui sa poti sa mergi ca 'insotitor' cu cei ce sunt luati de jandarmi. daca ai sti ca, atunci cand prietenii tai sunt luati de jandarmi, acestia vor primi doar o amenda, nu si o bataie sora cu moartea, atunci nu ai fi atat de disperat sa sari la bataie la jandarmi pentru a-ti scoate prietenii din mainile lor.

altfel, eu unul nu pot sa'mi las un prieten sa fie transformat intrun sac de box pe care o gramada de jandarmi cu 3 clase sa-si verse frustrarile

si, asa cum se spunea si in emisiunea aia, jandarmii sa poarte insemne prin care sa poata fi identificati in cazul in care comit abuzuri.